מיהו איש תפ"י ומה תפקידו בארגון?

אין ספק שיעילות היא אחת המטרות הברורות של כל עסק או ארגון – קטן או גדול. היעילות אף בולטת ביותר בחזון העסקי, כשמדובר במפעל או ארגון לו מחלקת ייצור – אשר עליה לעמוד בסטנדרטים ובדרישות המשתנות של עולם הייצור הדינמי. תפ"י – תכנון פיקוח הייצור, הוא מושג חשוב שכדאי להכיר, המתייחס לאסטרטגיות תהליכי הייצור השונות, תכנון, פיקוח ובקרה. איש תפי או מחלקת התפ"י של הארגון, הם אלה, ש'מאחורי הקלעים' וממש מהשלבים הראשוניים, מגשימים את החזון העסקי – מוצר איכותי ואמין, המתאים לצרכי השוק ועומד בציפיות המפעל ולקוחותיו.

תפ"י – תכנון פיקוח הייצור, הוא תהליך חשוב המתמקד בפרטים הקטנים – החל מחומרי הגלם הנדרשים לייצור המוצר, שימוש בציוד המתאים ביותר – כולל תפעולו ותפקודו המיטבי, ניהול כוח האדם ועוד. לכן, לאיש תפי העובד בארגון, תפקיד מרתק ודינמי, עם משמעות ואחריות שאין שני לה.

תפ"י – תכנון פיקוח הייצור – מאפייני התפקיד

תפקידו של איש תפ"י משתנה בהתאם לצרכי הארגון השונים, אך תרומתו וחשיבותו לארגון אינה פוחתת. דרישות התפקיד כוללות לרוב: תכנון ופיקוח על תהליכי היצור – מרגע קבלת ההזמנה ועד לאספקה ללקוח, אישור מועד האספקה לצוות המכירות, הקפדה על דרישות האיכות ועמידה במועדי האספקה, מעקב אחר ביצועים ועדכונים במערכות הארגון השונות, עבודה מול הממשקים השונים בארגון, קביעת סדרי עדיפויות ותכניות עבודה, הזנת נתונים, הפקת דוחו"ת, עבודה מול ממשקים שונים, תקשורת שוטפת מול לקוחות ועוד.

לרוב, בעקבות אופי העבודה הדינמי והצורך באיש תפ"י זמין ומעודכן, מדובר במשרה מלאה. אך מצד שני – וגם כאן, בעקבות אופי העבודה הדינמי אשר תואם את צרכי הארגון –  בארגונים רבים נוצרות באופן טבעי משרות סטודנט, הזדמנות לעבודה בחצי משרה ובשעות גמישות, משרות התחלתיות ועוד. כך בעצם, ניתן להשתלב בתפקיד הייחודי והמבוקש, איש תפ"י, כבר לקראת סיום לימודי הנדסאי תעשיה וניהול, מסלול הלימודים הרלוונטי לתפקיד.    

מחלקת תכנון ופיקוח, איש תפי ומה שביניהם

כמו לאיש הת"פי, גם למחלקה כולה, תפקיד חשוב במבנה הארגוני. על מחלקת התפ"י להכיר על הצד הטוב ביותר את צרכיו של הלקוח, כמו גם את יכולות הייצור של הארגון. מחלקת תפ"י היא זו אשר תוודא שהחל מהתקשורת הראשונית ועד למועד אספקת המוצר- כל המחלקות השונות, ביניהן ייצור, תפעול, אספקה, רכש ועוד, עובדות בתיאום זו עם זו – במטרה ששני הצדדים, הארגון והלקוח, יהיו מרוצים.  

מלבד תפקידה החשוב של מחלקת תכנון ופיקוח כגורם תכנון, למחלקה אחריות נוספות וחשובה לא פחות בכל הקשור לבקרה ופיקוח – ההבטחה שאכן הכל מתבצע כמתוכנן. מנהל תפי יהיה אחראי לתיאום ודיווח בין המחלקות השונות ואף במקרים רבים יעבוד בצמוד למנהל התפעול של הארגון.

תפ"י – תכנון פיקוח הייצור, היא מחלקה הכוללת תפקידים מגוונים, בה כולם עובדים בשיתוף פעולה מלא זה עם זה. בוגר הנדסאי תעשיה וניהול יכול עשות את צעדיו הראשונים בארגון בתפקידים התחלתיים כאיש תפי במחלקה- צבירת ניסיון תעסוקתי ומיומנויות, הצלחת הארגון והגדלת הייצור, כמו גם ההכרה וההבנה של התנהלות הארגון – לרוב יבטיחו אפשרויות קידום רבות.

הנדסאי תעשיה וניהול – איש התפ"י של העתיד

לימודי הנדסאי תעשיה וניהול נמשכים לרוב כשנתיים ומשלבים בתוכם קורסים בתחומים כמו כלכלה ומנהל עסקים, לצד קורסים מדעיים וקורסי הנדסה. ניתן לבחור במסלול הנדסאי תעשיה וניהול עם התמחות בניהול תפ"י- תכנון פיקוח הייצור, ניהול הייצור או ניהול ייצור ותפעול- המקנים את הידע והכלים הנדרשים להצליח כאיש ת"פי – ואפילו כמנהל תפ"י בעתיד. בהצלחה! 

תמשיכו לקרוא בבלוג הנדסאים, כל מה שצריך לדעת על הנדסאי תעשיה וניהול, תנאי קבלה ללימודי הנדסאי  ומידע מפורט ומעודכן במגוון נושאים, שאני בטוח שיעניינו אתכם. מוזמנים לקרוא ולשתף!

אהבת את הפוסט? שתף אותו!
פייסבוק
טוויטר
וואצאפ
אימייל
פוסטים שיכולים לעניין אותך