לימודים אקדמיים הם הדרך לרכישת השכלה גבוהה. הלימודים עצמם, מתבצעים במוסדות להשכלה גבוהה, אשר הנפוצים ביניהם הם כמובן המכללות האקדמיות והאוניברסיטאות. אך גם מכונים טכנולוגיים, אקדמיה צבאית, אקדמיה לאומנות, או אקדמיה למוזיקה הם דוגמאות למוסדות לימוד אשר חלקם מוכרים על-ידי המועצה להשכלה גבוהה – ואף רשאים להעניק תואר או תעודה שווים בערכם, לאלה של המכללות האקדמיות או האוניברסיטאיות.
לבוגרי הלימודים האקדמיים, אשר עמדו בתנאי הלימודים ונקודות הזכות השונות, מוענק תואר אקדמי בסיום הלימודים. בישראל ניתנים התארים הבאים: תואר ראשון (בוגר), תואר שני (מאסטר), תואר שלישי (דוקטור) ותואר פרופסור המבוסס על הישגים במחקר.
אך שאלה חשובה המעסיקה מתלבטים רבים טרם הלימודים, כמו גם סטודנטים במהלך תקופת הלימודים כאחד, האם לימודים אקדמיים, במיוחד תואר ראשון או שני, מבטיחים קריירה?
לימודים אקדמיים – לאן תרצו להגיע?
לא כל לימודים אקדמיים, הם הרישיון לעסוק במקצוע אותו בחרתם ללמוד. רופא לדוגמא, החוק מחייב שיהיה לו את התואר הנדרש במטרה לעסוק בתחום. גם פסיכולוג, על מנת לטפל במטופלים, מחוייב בתואר שני בפסיכולוגיה. אך עבור מקצועות רבים, תואר אמנם ישדרג את קורות החיים ויפתח דלתות, אך אין חובה בחוק לסיים לימודים אקדמיים על מנת לעבוד בהם. מקצועות לדוגמא: תכנות או מחשוב, שיווק ופרסום ועוד.
מקצוע אותו ניתן ללמוד גם כתואר וגם כלימודי מקצוע הוא כמובן הנדסה. תואר ראשון בהנדסה ולימודי הנדסאי אמנם נשמעים דומים – אך בהחלט קיימים הבדלים ביניהם, אותם חשוב לדעת לפני קבלת ההחלטה לגבי סוג הלימודים הרצוי. כמו כן, מומלץ להגדיר את המטרה אליה תרצו להגיע עם סיום הלימודים- ולבחור בלימודים שיהיו הדרך להגיע אליה.
תואר ראשון בהנדסה (B.sc) או לימודי הנדסאי?
זו אמנם התלבטות לא קלה, אך אין כאן נכון או לא נכון. אפשרות שתתאים לאחד, אינה בהכרח תתאים לאחר- ולהפך. אך היתרון החשוב והבולט כשמדובר במקצועות ההנדסה – בין אם בחרתם בתואר ראשון ובין אם בחרתם בלימודי הנדסאי – הביקוש גדול בשוק העבודה לשניהם!
תואר בהנדסה כמובן נחשב כלימודים אקדמיים לכל דבר, לכן, תואר ראשון בהנדסה, נחשב יוקרתי יותר מלימודי הנדסאים. גם המשכורת ההתחלתית לאחר סיום הלימודים וקבלת התואר, גבוהה יותר משל בוגרי לימודי הנדסאים. הקבלה ללימודים מותנית בממוצע בגרויות וציון פסיכומטרי גבוה, כמקובל באוניברסיטאות ומכללות אקדמיות. הלימודים עצמם, כ-4 שנים, בהם צוברים ידע תיאורטי עשיר, התנסות מעשית ומיומנות רבה בעבודה עם כלים הנדסאים.
לימודי הנדסאים הם הכשרה מקצועית ממוקדת. בסיום הלימודים מוענקת תעודת הנדסאי על-ידי מה"ט- המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע, אשר עובד בשיתוף עם המועצה להשכלה גבוהה. ניתן להתקבל ללימודי הנדסאי בקלות יחסית, עם בגרות מלאה בציון עובר ומעלה או דרך מכינה טכנולוגית ייעודית. הלימודים נמשכים כשנתיים במסלול רגיל, עד 3 שנים במסלול ערב המאפשר לעבוד במקביל. לימודי הנדסאי אמנם כוללים רכישת ידע תיאורטי רב, אך הדגש הוא על לימודים טכניים ומעשיים המתמקדים בתחום הנבחר, לדוגמא: הנדסאי חשמל, הנדסאי בניין, הנדסאי אדריכלות נוף ועוד.
כל האפשרויות פתוחות
לימודים אקדמיים, כוללים בתוכם תחומים רבים ומגוונים. בנוסף לכך, אין-ספור מקצועות הניתן ללמוד ולהתמקצע בהם – באקדמיה, כמו גם מחוץ לגבולות האקדמיה כמובן. ההמלצה החמה היא לבחור בלימודים אשר תהנו מהם ותתמידו בהם – לא רק במהלך הלימודים, אלא גם בקריירה העומדת לפניכם בסיומם. בהצלחה!